Johtajuus Energiasektorin Muutoksen Keskiössä

Energiasektori käy läpi merkittävää murrosta, jota ajavat globaalit megatrendit. Nämä trendit eivät vaikuta ainoastaan alan käyttämään teknologiaan, vaan ne muovaavat myös liiketoimintamalleja, joiden pohjalta tulevaisuuden menestystä rakennetaan. Muutokset haastavat alan toimijoiden kyvyn kehittyä proaktiivisesti osaamisessaan ja johtamiskyvykkyydessään. Yrityksien on mahdollisesti panostettava jatkuvaan koulutukseen, etsittävä uusia kyvykkyyksiä yli toimialarajojen tai kehitettävä innovatiivisia strategioita, jotka tukevat kasvua ja uudistumista. Ketterässä tulevaisuuden johtoryhmässä onkin avainhenkilöitä, joilla on paitsi syvällistä teknistä asiantuntemusta, myös kykyä sopeutua ja innovoida.

Kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen torjunnan paineet ovat ohjanneet energiateollisuutta voimakkaasti uusiutuvien energialähteiden, kuten aurinko-, tuuli- ja vesivoiman, suuntaan jo jonkin aikaa. Näissä teknologioissa johtajilta vaaditaan syvällistä asiantuntemusta, ei vain teknisen osaamisen, vaan myös projektinhallinnan osalta. Ymmärrys ympäristöpolitiikasta, kestävyysstrategioista ja yhteiskuntavastuullisuudesta on korostunut entistä vahvemmin viimeisen muutaman vuoden aikana toteutetuissa energia-alan johdon suorahakutoimeksiannoissamme.

Lisäksi kestävään kehitykseen sitoutuva kuluttajien kasvanut ympäristötietoisuus ja halu siirtyä puhtaan energian käyttöön tarkoittaa, että yritysten on pystyttävä tehokkaammin myös markkinoimaan kestäviä ratkaisuja ja investointejaan erottuakseen kilpailijoista.

 

 

Energian varastointiratkaisut ja älyverkot ovat toinen keskeinen kehityssuunta, joka edellyttää entistä vahvempaa teknistä osaamista. Erityisesti IT-ratkaisujen, data-analytiikan ja kyberturvallisuuden ymmärrys ovat kriittisiä alueita. Energia-alan johtajien on ymmärrettävä, miten integroida nämä teknologiat saumattomasti osaksi liiketoimintaa ja osattava hallita monimutkaisia infrastruktuurihankkeita, joiden onnistuminen on ratkaisevaa kilpailukyvyn kannalta. Kuten monilla muillakin toimialoilla, myös energiasektorilla tarvitaan visionäärejä, jotka kykenevät hyödyntämään digitalisaation potentiaalin liiketoiminnan merkittävään uudistamiseen.

Energiasektori kohtaa jatkuvasti kiristyvää sääntelyä, joka vaikuttaa suoraan liiketoimintamalleihin ja investointipäätöksiin. Syvällinen kokemus kansallisesta ja kansainvälisestä energiapolitiikasta sekä luonnollinen kyky toimia monimutkaisessa sääntely-ympäristössä ovat ominaisuuksia, jotka ovat osaltaan nousseet tänä päivänä asiakkaiden kanssa rakennettuihin hakuprofiileihin.

 

JFP palvelee aktiivisesti energiasektorin arvoketjussa toimivia yhtiöitä, ja laajasti teollisen sektorin toimijoita eri puolilla Suomea. Toimimme asiakkaidemme partnerina heidän pohtiessaan osaamiseen liittyviä kilpailukykykysymyksiä ja löydämme markkinoilta tarpeita vastaavat kyvykkyydet omaavat avainhenkilöt.

Yhdessä voimme rakentaa energiasektoria heijastavan tulevaisuuteen katsovan energisen johtoryhmän, jolla on selkeä visio, strateginen osaaminen ja kyky hyödyntää alan murrosta tavalla, joka varmistaa yrityksesi kilpailuedun ja pitkäaikaisen menestyksen.

Arviointiprosessien strateginen arvo

JFP:n uudistetut arviointipalvelut ovat saaneet asiakkailta kiitosta jo viime vuoden puolella. Hallitus- ja johtoryhmäarviointien tulokset ovat mahdollistaneet ratkaisuehdotusten nopean käyttöönoton, ja asiakkaamme ovat päässeet hyödyntämään löydöksiä konkreettisesti jo heti toimeksiantoprosessin päätyttyä.

Monet organisaatiot hyödyntävät huolellisesti toteutettuja arviointeja vuosittain, rakentaen kokonaiskuvaa kehityksestä. Arviointien tavoitteena voi olla esimerkiksi:

I. Vahvistaa hallituksen tai johtoryhmän kokoonpanoa tunnistamalla osaamisvajeet ja -tarpeet
II. Selkeyttää rooleja ja rakenteita, parantaen hallituksen, johdon ja valiokuntien välistä yhteistyötä ja strategista linjausta
III. Tehostaa strategista päätöksentekoa kehittämällä vuorovaikutusta ja tiedonkulkua sekä varmistamalla, että keskeiset asiat nousevat asianmukaisesti käsittelyyn
IV. Toteuttaa rajatumpia yksilöarviointeja osaamisen kartoittamiseksi
V. Vahvistaa sidosryhmien luottamusta osoittamalla sitoutumista hyvään hallintotapaan ja jatkuvaan kehittämiseen

Globaali verkostomme IIC Partners on julkaissut artikkelin edellä listatuista hallitusarviointien hyödyistä, tuoden esiin säännöllisten arviointien merkityksen Compliance-näkökulmaa laajemmassa liiketoimintakontekstissa.

Suosittelemme lämpimästi tutustumaan artikkeliin kokonaisuudessaan täällä.
Tutustu myös JFP:n arvointipalveluihin ja ota yhteyttä, mikäli sinulla herää kysymyksiä.

Markku Leskinen Senior Partneriksi

JFP Executive Searchillä on ilo ilmoittaa uuden Senior Partnerin Markku Leskisen liittymisestä tiimiimme 2.1.2025 alkaen. Markku Leskinen on kokenut johtaja, jolla on yli 25 vuoden kokemus ihmisten, tiimien ja liiketoimintojen johtamisesta vaativissa rooleissa eri toimialoilla. Hän on toiminut johtotehtävissä sekä kotimaisissa että kansainvälisissä yrityksissä johtaen B2C- ja B2B-liiketoimintoja. Markulla on laaja kokemus myynnistä, markkinoinnista ja liiketoiminnan kehittämisestä erityisesti High-Tech-alalla, teollisuudessa, maahantuonnissa, viennissä, tukkukaupassa, vähittäiskaupassa sekä palvelualalla.

Jouko Pitkänen, JFP Executive Search Oy:n toimitusjohtaja: ”Toivotamme Markun lämpimästi tervetulleeksi tiimiimme! Hänen kokemuksensa suorahakutoimialalta niin Suomesta kuin myös Yhdysvalloista vahvistaa tiimiämme ja JFP:n asemaa kansainvälisillä markkinoilla. Tunnistan Markussa erinomaista sopivuutta JFP:n kulttuuriin, jonka keskiössä on tapamme toimia – menestymme laadulla!”

JFP Executive Searchilla Markku työskentelee ylimmän johdon suorahakutoimeksiannoissa ja erilaisissa Leadership Advisory -projekteissa, tuoden asiantuntemustaan organisaatioiden menestyksen tueksi. Markun missio onkin löytää asiakkailleen oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin auttaen siten organisaatioita ja tiimejä saavuttamaan tavoitteensa.

Markku Leskinen”JFP Executive Searchissä yhdistyy kolme keskeistä ja itselleni tärkeää tekijää: konsulttien vahva liiketoimintatausta, osaava ja erittäin hyvin resursoitu research-osasto sekä se, että yritys on työntekijöidensä omistama. Nämä tekijät tuovat asiakkaille merkittäviä hyötyjä, jotka näkyvät onnistuneina ja sujuvasti toteutettuina projekteina.”