Vastuullisuus näkyy johtajarekrytoinneissa

Viimeaikaisten toimeksiantojemme pohjalta on nähtävissä selkeästi, miten vastuullisuuden johtamisen ja vastuullisen liiketoiminnan toteutuksen merkityksen kasvu on nostanut vastuullisuusjohtajiin ja -päälliköihin kohdistuvia odotuksia ja samalla kasvattaen heidän vastuitaan ja näkyvyyttään organisaatiossa. Tänä päivänä menestyvältä vastuullisuusjohtajalta/-päälliköltä odotetaan laajaa kyvykkyyspakettia; niin strategista ajattelua kuin yksittäisten hankkeiden jalkautusta ja implementointia, sisäistä ja ulkoista raportointiosaamista, liiketoimintaprosessien ymmärrystä, projektinjohtokykyjä sekä vahvoja viestintä-, kommunikointi- ja yhteistyötaitoja.

Myös hallitukset, erityisesti listayhtiöiden hallitukset, perustavat nyt vastuullisuusvaliokuntia ja siihen on useita syitä:

1. Kasvava tietoisuus: Yritykset, asiakkaat ja sijoittajat ovat entistä tietoisempia ympäristö-, sosiaalisista ja hallinnollisista (ESG) tekijöistä. Vastuullisuusvaliokunta auttaa hallitusta keskittymään näiden tekijöiden huomioimiseen.

2. Lisääntyneet sääntelyvaatimukset: ESG-raportointiin ja vastuullisuuteen liittyviä tiukempia sääntelyvaatimuksia on otettu käyttöön monissa maissa. Tämä on lisännyt yritysten velvoitetta raportoida ESG-tiedoistaan.

3. Riskienhallinta: Vastuullisuusvaliokunta voi auttaa tunnistamaan ja hallitsemaan liiketoimintaan liittyviä riskejä, kuten maineeseen, ympäristöasioihin ja sosiaalisiin kysymyksiin liittyviä riskejä.

4. Sijoittajien paine: Monet sijoittajat edellyttävät yhä enemmän, että yritykset ottavat ESG-näkökohdat vakavasti. Vastuullisuusvaliokunta voi auttaa yrityksiä täyttämään nämä odotukset ja houkuttelemaan vastuullisia sijoittajia.

5. Parantunut avoimuus: Vastuullisuusvaliokunnan perustaminen voi edistää yrityksen avoimuutta ja raportointia ESG-kysymyksistä, mikä puolestaan voi parantaa suhteita sidosryhmiin.

6. Liiketoimintamahdollisuudet: Vastuullisuusvaliokunta voi auttaa yritystä tunnistamaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka liittyvät vastuullisuuteen, kuten uudet markkinat ja tuotteet.

Näemme vahvasti, että vastuullisuusvaliokunnan perustaminen auttaa yritystä hallitsemaan riskejä, vastaamaan sidosryhmien odotuksiin ja hyödyntämään liiketoimintamahdollisuuksia liittyen vastuullisuuteen. ESG on siirtynyt marginaalista keskeiseksi osaksi yritysten strategiaa ja liiketoimintaa.

Arviointiprosessien strateginen arvo

JFP:n uudistetut arviointipalvelut ovat saaneet asiakkailta kiitosta jo viime vuoden puolella. Hallitus- ja johtoryhmäarviointien tulokset ovat mahdollistaneet ratkaisuehdotusten nopean käyttöönoton, ja asiakkaamme ovat päässeet hyödyntämään löydöksiä konkreettisesti jo heti toimeksiantoprosessin päätyttyä.

Monet organisaatiot hyödyntävät huolellisesti toteutettuja arviointeja vuosittain, rakentaen kokonaiskuvaa kehityksestä. Arviointien tavoitteena voi olla esimerkiksi:

I. Vahvistaa hallituksen tai johtoryhmän kokoonpanoa tunnistamalla osaamisvajeet ja -tarpeet
II. Selkeyttää rooleja ja rakenteita, parantaen hallituksen, johdon ja valiokuntien välistä yhteistyötä ja strategista linjausta
III. Tehostaa strategista päätöksentekoa kehittämällä vuorovaikutusta ja tiedonkulkua sekä varmistamalla, että keskeiset asiat nousevat asianmukaisesti käsittelyyn
IV. Toteuttaa rajatumpia yksilöarviointeja osaamisen kartoittamiseksi
V. Vahvistaa sidosryhmien luottamusta osoittamalla sitoutumista hyvään hallintotapaan ja jatkuvaan kehittämiseen

Globaali verkostomme IIC Partners on julkaissut artikkelin edellä listatuista hallitusarviointien hyödyistä, tuoden esiin säännöllisten arviointien merkityksen Compliance-näkökulmaa laajemmassa liiketoimintakontekstissa.

Suosittelemme lämpimästi tutustumaan artikkeliin kokonaisuudessaan täällä.
Tutustu myös JFP:n arvointipalveluihin ja ota yhteyttä, mikäli sinulla herää kysymyksiä.