Markkinoiden kuulopuheita ei kannata uskoa – kansainvälisiä johtajia saa ja kannattaa houkutella hallituksiin

“Verkostomme kautta me pystymme löytämään kymmeniä osaavia kandidaatteja eri puolilta maailmaa jos yrityksissä löytyy valmiuksia ottaa heidät vastaan”, suorahakuyritys JFP Executive Searchin toimitusjohtaja Risto Wahlroos sanoo.

Suomalaiset yritykset ovat hankkineet hallituksiinsa yhä enemmän kansainvälisiä jäseniä. Kehitys on ollut erityisen suotuisa suurimmissa yrityksissä, jotka ovat jo vuosia kansainvälistäneet toimintojaan. Toiseksi myös teknologiasektorin pienemmät kasvuyritykset ovat olleet aktiivisia hakemaan kansainvälisiä hallitusjäseniä rakentaessaan tulevia päämarkkina-alueitaan.

Pienten pörssiyritysten ja suurten yksityisomisteisten yritysten osalta tilanne voi olla toinen. Johdon suorahakuyritys JFP Executive Searchin toimitusjohtaja Risto Wahlroos ja Senior Advisor Jorma Halonen kannustavat niitä rohkeasti täydentämään ja monipuolistamaan hallituksiaan.

“Monesti puhutaan, että suomalaisyritysten on hyvin vaikea saada päteviä kansainvälisiä hallitusjäseniä. Se ei pidä paikkaansa”, Wahlroos sanoo.

“Verkostomme IIC Partnersin kautta me pystymme löytämään kymmeniä osaavia kandidaatteja eri puolilta maailmaa, jos yrityksissä löytyy valmiuksia ottaa heidät vastaan”.

IIC Partnersilla on yli 50 toimistoa 34 maassa.

Hallitustyöskentely kannattaa kansainvälistää

Hallituksen työn ja koko yrityksen johtamisen kansainvälistäminen on tärkeä askel liiketoiminnan kasvussa ja kehityksessä.

Hallituksen täydentäminen on loistava keino vahvistaa kansainvälisten asiakkaiden, markkinoiden ja markkinoinnin tuntemusta. Se on keino avata uusia markkinoita.

JFP:n asiakkaita kansainvälisissä henkilövalinnoissa tukevalla Halosella on selkeä näkemys: yhden tai jopa kahden jäsenen kannattaa tulla siltä kulmalta maailmaa, johon yritys haluaa laajentua.

“Aasiassa asuu noin 60 prosenttia maailman väestöstä ja se on tärkeä markkina suomalaisyrityksille. Aasialaisia hallitusten jäseniä ei meillä juurikaan ole”, Jorma Halonen mainitsee kehityskohteena.

“On hyvä, jos suomalaisilla on viennin kokemusta kohdemaasta. Se ei silti korvaa siinä kulttuurissa kasvaneen ihmisen ymmärrystä markkinan tarpeista ja asiakkaiden lähestymisestä”.

Halonen on tuonut osaamistaan lukuisiin yrityksiin. Hän on yksi kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia yritysjohtajia.

Kun hän jättäytyi eläkkeelle Volvo-konsernin varapääjohtajan paikalta vuonna 2008, hänelle tarjottiin hallituspaikkaa yli 60 yrityksessä. Hän valitsi niistä 12, muiden muassa Assa Abloyn, Elektrobitin, Permiran ja Securitas Systemsin. Halonen on uransa aikana ollut yli 65 hallituksessa ympäri maailmaa.

Tällä hetkellä hänen intohimonsa on Blueair CabinAir-yhtiö, jonka odotetaan moninkertaistavan kokonsa tulevina vuosina.

Hyödyt ovat monenlaiset

Kansainvälisen hallitusjäsenen tuoma hyöty yritykselle ei rajoitu vain myynnin edistämiseen.

Hän voi auttaa nostamaan koko yrityksen johtamiskulttuurin seuraavalle tasolle. Hänellä on usein suomalaisista eroavia näkemyksiä niin kasvustrategiaan, henkilöstön ja osaamisen johtamiseen kuin vastuullisuuteenkin, Wahlroos ja Halonen painottavat.

Hallituksen toiminnasta kansainvälinen jäsen tekee automaattisesti englanninkielistä, mikä auttaa huomaamatta avaamaan isoja ja pienempiä ikkunoita maailmaan.

Tanssiin tarvitaan aina kaksi osapuolta. Halonen painottaa, että yrityksen on hyvä luoda kansainväliselle henkilölle edellytykset onnistua roolissaan.

“Perehdytys on tärkeää. Olen itse halunnut tavata yrityksen asiakkaita, jälleenmyyjiä ja käydä tuotantolaitoksissa eri maissa. Unohtamatta tietysti yrityksen tilinpäätökseen tutustumista”, hän sanoo.

Useimmat kansainväliset hallitusjäsenet arvostavat, jos heille tarjotaan palkkiona mahdollisuus hankkia yrityksen osakkeita. Sopiva määrä vaihtelee. Pk-yrityksissä se on usein joitakin prosenttiyksikköjä osakekannasta

Sopiva henkilö voi löytyä suomalaisten omasta verkostosta, mutta läheskään varmaa se ei ole. Henkilöhakuun kannattaakin panostaa, Wahlroos kertoo.

Suorahakuyrityksen avulla yritys saa varmemmin toimialan tuntevan ja motivoituneen henkilön. Henkilöhaun kustannus vastaa tasoltaan hallitusjäsenen noin puolen vuoden palkkiota.