Lost in Transformation

Hukassa muutoksen keskellä

Useat yritykset ponnistelevat muutoksien kanssa, niin nopeuden kuin myös asioiden priorisoinnin osalta. “Toisin kuin tunnettu Sofia Coppolan elokuva ’Lost in Translation’, olla hukassa muutoksessa voi tuntua ylivoimaiselta ja kaoottiselta” sanoo entinen johtaja ja nyt Trusted Advisors Oy:n perustaja, Lauri Peltola, jota JFP Executive Search Oy:n Senior Partner, Heikki Vahtera haastatteli.

Yksi yritysjohtajien suurimmista murheista tänä päivänä on, onko heidän yrityksensä jääneet jälkeen digitaalisten muutosten myllerryksessä. Couchbasen tekemän tutkimuksen mukaan yli puolet johtajista pelkää, että heidän liiketoimintansa loppuu, mikäli he eivät onnistu digitalisessa muutostoimissaan.

Miten yritykset selviytyvät näistä paineista?

”He kääntyvät liiketoimintakonsulttien puoleen ja palkkaavat usein digiosaajia selvittämään haasteet. Mitä he saavat kuulla asiantuntijoilta voi tuntua hiukan hämmentävältä ja ylivoimaiselta, mutta ei ole muita vaihtoehtoja kuin asettaa asioita tärkeysjärjestykseen ja toimia.”

Mikä on lopputulos?

”Hankit CDO:n, digijohtajan, ja hänen mukanaan tiimin osaavia diginatiiveja. Jos et kuitenkaan kiinnitä huomiota ihmisiin, organisaatiomalliin ja annettuihin mandaatteihin, saatat päätyä luomaan uuden siilon, jo olemassa olevien liiketoimintasiilojen lisäksi. Lopulta muutosta ei saada aikaiseksi, tai se on hyvin hidasta.”

Miten selvität tällaisen tilanteen?

”Kaikki alkaa ylhäältäpäin. Toimitusjohtajan tulee olla rohkea ja kohdistaa fokus vanhanaikaisesta P/L -mallista kohti muutosjohtajuutta.

Muutokseen täytyy sisältyä selkeä vertikaalinen mandaatti ja myös budjetti, mikä välillä on hankala keskustelunaihe liiketoimintavetäjien kanssa. Ilman rohkeutta ei kuitenkaan tule  muutosta. Samanaikaisesti muutostiimien täytyy muistaa, että he ovat vain niin hyviä, kuin ne hyödyt, mitä he tuovat yritykselle. Tämän tulee heijastua organisaatiossa ja toimintamalleissa.”

 

Ja sitten elämme elämämme onnellisena loppuun asti…

”Ei välttämättä, mutta menestyksen perusta on luotu. Lopputulos saattaa olla samankaltainen kuin elokuvassa ’Lost in Translation’, jossa Scarlett Johansson ja Bill Murray auttoivat toisiaan toistensa haasteiden kanssa ja positiiviset vaikutukset olivat pitkäkestoisia.”